RSS

Γιατί ζεσταίνεται το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων;

13 Νοέ.

Τα μικροκύματα τα οποία παράγονται από το φούρνο μικροκυμάτων είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αποτελούμενη από ισχυρά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία τα οποία αλλάζουν διεύθυνση εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Στα περισσότερα φαγητά περιέχεται νερό, τα μόρια του οποίου περιστρέφονται συνεχώς και βρίσκονται σε συντονισμό με τις αλλαγές που γίνονται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των μικροκυμάτων. Κατά την περιστροφή τους, τα μόρια του νερού αποκτούν περισσότερη κινητική ενέργεια, ενώ μαζί με αυτά θερμαίνεται ταυτόχρονα και το φαγητό.
Ο ανεμιστήρας που υπάρχει στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων ανακινεί τους ατμούς που παράγονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, ενώ ταυτόχρονα ανακλά τα μικροκύματα, τα οποία διασκορπίζονται μέσα στο φούρνο. Ο περιστρεφόμενος δίσκος βοηθά ώστε το φαγητό να θερμαίνεται ομοιόμορφα. Η λυχνία από όπου παράγονται και ελευθερώνονται τα μικροκύματα, κατευθύνει τα τελευταία στα πτερύγια του ανεμιστήρα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία θέρμανσης του φαγητού που περιέχεται μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πηγή: sciencenews.gr

Advertisement
 
Σχολιάστε

Posted by στο 13/11/2010 σε Γιατί;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: